HEP-ov poziv za gradnju TE Plomin C

Bez autora
Jul 24 2012

Umjesto plinske, u Plominu će se ipak graditi termoelektrana na ugljen. Objavljen je međunarodni poziv potencijalnim strateškim partnerima za sudjelovanje u projektiranju, inženjeringu, financiranju, izgradnji, upravljanju i održavanju Termoelektrane Plomin C. Krajnji rok za iskazivanje interesa je 14. rujna. Investicija je vrijedna 800 milijuna eura. Proizvodnja će omogućiti smanjenje uvoza električne energije za dva i pol puta i omogućit će da se uvoz električne energije svede na 8 posto kad se pusti u pogon. Današnjom objavom poziva za iskazivanje interesa za izgradnju Plomina C, snage 500 megavata, započeo je proces izgradnje najvećeg energetskog objekta ikad izgrađenog u Hrvatskoj.

HEP-ov poziv za gradnju TE Plomin CUmjesto plinske, u Plominu će se ipak graditi termoelektrana na ugljen. Objavljen je međunarodni poziv potencijalnim strateškim partnerima za sudjelovanje u projektiranju, inženjeringu, financiranju, izgradnji, upravljanju i održavanju Termoelektrane Plomin C.

Krajnji rok za iskazivanje interesa je 14. rujna. Investicija je vrijedna 800 milijuna eura.

Proizvodnja će nam omogućiti smanjenje uvoza električne energije za dva i pol puta i omogućit će nam da uvoz električne energije svedemo na 8 posto kad pustimo u pogon, izjavio je Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP-a. Današnjom objavom poziva za iskazivanje interesa za izgradnju Plomina C, snage 500 megavata, započeo je proces izgradnje najvećeg energetskog objekta ikad izgrađenog u Hrvatskoj, kazao je.

Vrhunska tehnologija u novoj bi elektrani trebala čak upola smanjiti onečišćenje. Važno je to lokalnoj zajednici, kojoj će pripasti i godišnja naknada od 16 milijuna kuna.

Jedan od ključnih kriterija za izbor partnera bit će ekologija. Plomin C će imati četiri puta veći kapacitet u odnosu na Plomin 1, a upola će se smanjiti onečišćenje. Osim ekologije za nas će biti važno učešće hrvatskih gospodarskih subjekata u realizaciji ovog projekta, razina offseta i naravno rok gradnje, kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Termoelektrana će se graditi na prostoru skladišta ugljena za koji se gradi novi silos. Tko će u partnerstvu s HEP-om graditi i financirati ovaj najveći hrvatski energetski projekt, doznat ćemo u ožujku iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik